Ashwagandha (withanolides) gevaarlijk voor je libido? Ervaringen

Ashwagandha (withanolides) gevaarlijk voor je libido? Ervaringen
Ashwagandha (withanolides) gevaarlijk voor je libido? Ervaringen

Ashwagandha (withanolides) wortelextract is een bekende medicinale plant die in de traditionele geneeskunde in veel landen wordt gebruikt dat zich in veel voedingssupplementen bevind.  Het wordt gebruikt als adaptogeen, diureticum en kalmerend middel en voor onvruchtbaarheidsbehandeling

Uit dierproeven komt naar voren dat helpt bij artritis bij ratten (2), maar dat het ook gevolgen heeft voor de libido van ratten.

Ashwagandha veroorzaakte in sommige onderzoeken(3) een duidelijke stoornis in libido, seksuele prestaties, seksuele kracht en erectiestoornissen van de penis. Deze effecten waren gedeeltelijk omkeerbaar bij het staken van de behandeling. Deze antimasculine-effecten zijn niet te wijten aan veranderingen in testosteronniveaus of toxiciteit, maar kunnen worden toegeschreven aan hyperprolactinemische, GABAerge, serotonerge of sedatieve activiteiten van het extract.

Uit andere onderzoeken bleek dat Ashwagandha de kwaliteit van zaad kon verbeteren (4 en 5).

Vanwege een klein aantal in aanmerking komende studies zijn de beschikbare gegevens, hoewel veelbelovend, te beperkt om nieuw en voldoende robuust bewijs te leveren van de voordelen van Ashwagandha bij de mannelijke onvruchtbaarheid.  Hoewel sommige dierstudies hadden geconcludeerd dat Ashwagandha een omkeerbare zaaddodende en onvruchtbaarheidseffecten had bij mannelijke proefpersonen.

Er is nog geen goed onderzoek naar gedaan voor het effect op de mens.

Conclusie

De conclusie  van een aantal onderzoeken is dat Ashwagandha de vruchtbaarheid kan verbeteren. Echter uit sommige dierproeven blijkt een vermindering van de libido en omkeerbare onvruchtbaarheidseffecten. Er moet dus meer onderzoek worden gedaan naar de werking van Ashwagandha.

Weet wat je slikt.

Bronnen:

  1. Ashwagandha Uses, Benefits & Dosage – Drugs.com Herbal Database
  2. Protective effect of Withania somnifera root powder in relation to lipid peroxidation, antioxidant status, glycoproteins and bone collagen on adjuvant-induced arthritis in rats – PubMed (nih.gov)
  3. Effect of Withania somnifera root extract on the sexual behaviour of male rats – PubMed (nih.gov)
  4. Effects of Withania somnifera on Reproductive System: A Systematic Review of the Available Evidence – PubMed (nih.gov)
  5. Withania somnifera (Indian ginseng) in male infertility: An evidence-based systematic review and meta-analysis – PubMed (nih.gov)

6 REACTIES

  1. Ashwagandha heeft veel gezondheidsvoordelen, het is echter geen medicijn, zodat er onderzoek verplichting is. Het is een supplement, maar als dit bij ratten een soort van onvruchtbaarheid veroorzaakt, wat doet dit mensen.

  2. Let op het is een voedingssupplement en let op de hoeveelheid van de werkzame stof in het supplement. En koop bij een Nederlandsbedrijf dit is betrouwbaarder dan zo’n dropshipper!

  3. Waarom wordt dit vermeld op de bijsluiter? Ik vind dit niet kunnen, er zit een bijwerking aan, waardoor je misschien geen kinderen kan krijgen. Misschien is het een kleine kans, maar toch.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in