Ashwagandha Factsheet: De Kracht van het ‘Indiase Ginseng’

Ashwagandha Factsheet: De Kracht van het 'Indiase Ginseng'
Ashwagandha Factsheet: De Kracht van het 'Indiase Ginseng'

Ashwagandha, wetenschappelijk bekend als Withania somnifera, is een wonderbaarlijk kruid uit de traditionele Ayurvedische geneeskunde. Het staat bekend om zijn veelzijdige gezondheidsvoordelen en adaptogene eigenschappen.


Waarschuwing RIVM:

Het gebruik van voedingssupplementen of thee met daarin de kruiden Huperzia serrata, Tabernanthe iboga of Ashwagandha (Withania somnifera) kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het RIVM bracht de risico’s van deze kruiden in kaart en adviseert om producten met deze kruiden niet te gebruiken, vooral niet tijdens de zwangerschap.

Schadelijke gevolgen door Ashwagandha

Er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten van Ashwagandha. Wel hebben artsen zowel uit Nederland als andere landen vergiftigingen gemeld bij mensen die deze supplementen hadden ingenomen. Het ging in die gevallen onder meer om schadelijke effecten in de lever. In sommige landen, zoals China en India, is Ashwagandha in het verleden onder andere gebruikt om een abortus op te wekken. Het is niet bekend hoe vaak dit is gedaan en of dat nog steeds gebeurt. Dit effect van Ashwagandha is niet onderzocht.

Omdat de effecten ernstig zijn en kunnen voorkomen bij gebruik volgens de verpakking, adviseert het RIVM om geen voedingssupplementen met Ashwagandha te gebruiken. Bij gebrek aan informatie wordt aangenomen dat de conclusie voor voedingssupplementen ook voor de thee geldt.

https://www.rivm.nl/nieuws/rivm-raadt-gebruik-producten-met-kruiden-huperzia-serrata-tabernanthe-iboga-of-ashwagandha


Geen wondermiddel

Hoewel Ashwagandha diverse gezondheidsvoordelen kent, is het geen wondermiddel. Het is essentieel om diepgaand de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen te onderzoeken en een holistische aanpak te hanteren in plaats van te vertrouwen op één enkel supplement als oplossing.

Oorsprong en Geschiedenis

Een Ayurvedisch Juweel
Ashwagandha, ook wel bekend als “winterkers” of “Indiase ginseng”, is al duizenden jaren een hoeksteen van de Ayurveda, de traditionele geneeskunde van India.

Betekenis van de naam
De Sanskriet naam ‘Ashwagandha’ betekent ‘geur van het paard’, verwijzend naar de unieke geur van de wortel en de vermeende kwaliteit om de kracht en vitaliteit van een paard te verlenen.

Traditionele Toepassingen

Adaptogeen Wonder
Ashwagandha wordt beschouwd als een adaptogeen – een stof die helpt het lichaam aan te passen aan stress en het natuurlijke evenwicht te herstellen.

Een Remedie voor Velen
Traditioneel werd het gebruikt om uiteenlopende kwalen te behandelen, van vermoeidheid en chronische ziekte tot artritis en geheugenproblemen.

Ashwagandha, gewaardeerd in Ayurvedische geneeskunde, kent zowel gezondheidsvoordelen als mogelijke bijwerkingen.
Ashwagandha, gewaardeerd in Ayurvedische geneeskunde, kent zowel gezondheidsvoordelen als mogelijke bijwerkingen.

Wetenschappelijke Ontdekkingen

Ashwagandha, al eeuwenlang gewaardeerd in de Ayurvedische geneeskunde, is recent het onderwerp geworden van talrijke wetenschappelijke onderzoeken. De resultaten van deze studies werpen licht op de vermeende voordelen van dit oude kruid.

Stress en Angst:
Een van de meest besproken voordelen van ashwagandha is zijn potentieel om stress en angst te verminderen. In klinische studies bleek dat het kruid de cortisolspiegels – het primaire stresshormoon – kan verminderen. In een gerandomiseerde gecontroleerde studie met 64 deelnemers met chronische stress verminderde ashwagandha-suppletie significant de scores op stress-assessment schalen vergeleken met de placebo-groep .

Cognitieve Functie:
Naast de voordelen voor de mentale gezondheid toonden onderzoeken aan dat ashwagandha mogelijk de cognitieve functie verbetert. Een studie suggereerde dat het kruid de reactietijd en prestaties op taakgerichte tests kan verbeteren. Bovendien zijn er aanwijzingen dat ashwagandha neuroprotectieve eigenschappen heeft, wat suggereert dat het mogelijk bescherming kan bieden tegen neurodegeneratieve ziekten.

Fysieke Prestaties:
Ashwagandha’s voordelen beperken zich niet tot de geest; ze strekken zich ook uit tot het lichaam. Onderzoek bij gezonde volwassenen toonde aan dat regelmatige suppletie van ashwagandha resulteerde in verbeterde spierkracht en herstel na lichaamsbeweging. Bovendien werden deelnemers die ashwagandha innamen minder snel moe en vertoonden ze een toename in hun maximale zuurstofopname tijdens cardio-oefeningen.

Veiligheid en Bijwerkingen

Ashwagandha, een Ayurvedisch kruid dat al eeuwen wordt gewaardeerd om zijn adaptogene eigenschappen, staat over het algemeen bekend als veilig voor de meeste volwassenen. Echter, zoals bij elk kruidenpreparaat, zijn er potentiële bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen die genomen moeten worden.

Bijwerkingen:
Hoewel ashwagandha over het algemeen goed wordt verdragen, hebben sommige gebruikers melding gemaakt van maagklachten, diarree en slaperigheid na consumptie. Deze symptomen zijn vaak mild en verdwijnen na het stoppen of verminderen van de inname.

Interacties met Medicijnen:
Belangrijker is dat ashwagandha kan interageren met verschillende medicijnen. Kalmerende middelen, bijvoorbeeld, kunnen een verhoogd sedatief effect hebben als ze samen met ashwagandha worden ingenomen. Ook is er bezorgdheid dat het kruid de schildklierhormoonspiegels kan beïnvloeden, wat problemen kan opleveren voor mensen die schildkliermedicatie gebruiken.

Advies:
Daarom is het cruciaal dat iedereen die overweegt ashwagandha te nemen, eerst een arts of apotheker raadpleegt, vooral als ze al op andere medicijnen zitten. Veiligheid eerst, vooral als het gaat om de complexe interacties tussen kruiden en farmaceutische producten.

Wat zijn de voor en nadelen?

Ashwagandha, een traditioneel kruid dat vaak wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde, heeft zowel voordelen als mogelijke nadelen. Hier zijn de voornaamste voor- en nadelen gebaseerd op huidig wetenschappelijk onderzoek en traditioneel gebruik:

Voordelen van Ashwagandha:

 1. Stressvermindering: Ashwagandha staat bekend om zijn adaptogene eigenschappen, wat betekent dat het helpt het lichaam zich aan te passen aan stress en het welzijn te bevorderen.
 2. Vermindering van Angst: Het kruid heeft aangetoond dat het de symptomen van angststoornissen kan verminderen.
 3. Verbeterde Cognitieve Functie: Enkele studies suggereren dat ashwagandha de geheugen- en hersenfunctie kan bevorderen.
 4. Anti-inflammatoire Eigenschappen: Ashwagandha heeft ontstekingsremmende effecten die nuttig kunnen zijn bij bepaalde aandoeningen.
 5. Verhoogde Energie en Prestaties: Het kruid kan de fysieke prestaties verbeteren en de spiermassa en kracht vergroten.
 6. Neuroprotectieve Effecten: Er is enig bewijs dat ashwagandha neuroprotectieve eigenschappen heeft die bescherming kunnen bieden tegen neurodegeneratieve ziekten.

Nadelen van Ashwagandha:

 1. Bijwerkingen: Hoewel meestal mild, kunnen sommige mensen last hebben van maagklachten, diarree, of slaperigheid na het innemen van ashwagandha.
 2. Medicijninteracties: Ashwagandha kan interageren met bepaalde medicijnen, zoals sedativa en schildkliermedicatie.
 3. Mogelijke Hormonale Veranderingen: Het kruid kan invloed hebben op de schildklierhormoonspiegels, wat problematisch kan zijn voor mensen met schildklieraandoeningen.
 4. Zwangerschap en Borstvoeding: Het gebruik van ashwagandha tijdens zwangerschap of borstvoeding wordt over het algemeen afgeraden, omdat de effecten op de foetus of zuigeling niet grondig zijn bestudeerd.
 5. Niet altijd gestandaardiseerd: De kwaliteit en potentie van ashwagandha-supplementen kunnen variëren tussen merken en producten, wat het moeilijk maakt om de juiste dosering te bepalen.
Ashwagandha is een populair voedingssupplement, gewaardeerd om zijn traditionele Ayurvedische voordelen en ondersteund door enig modern wetenschappelijk onderzoek.
Ashwagandha is een populair voedingssupplement, gewaardeerd om zijn traditionele Ayurvedische voordelen en ondersteund door enig modern wetenschappelijk onderzoek.

Het is een supplement is geen medicijn!

Ashwagandha wordt vaak geprezen om zijn gezondheidsvoordelen, maar het is belangrijk te benadrukken dat het een supplement is en geen medicijn. Hoewel het traditioneel wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde en enig wetenschappelijk bewijs de voordelen ondersteunt, is het geen vervanging voor voorgeschreven medicatie of professioneel medisch advies.

Conclusie

Ashwagandha, met zijn rijke geschiedenis en wetenschappelijk onderzochte gezondheidsvoordelen, blijft een van de meest gerespecteerde kruiden in de natuurlijke gezondheidswereld. Of je nu op zoek bent naar stressverlichting, cognitieve verbetering, of gewoon een natuurlijke boost, ashwagandha zou wel eens het antwoord kunnen zijn.

Bronnen en meer informatie

 1. Studies on leaf spot disease of Withania somnifera and its impact on secondary metabolites – PMC (nih.gov)
 2. Effects of Withania somnifera on the growth and virulence properties of Streptococcus mutans and Streptococcus sobrinus at sub-MIC levels – PubMed (nih.gov)
 3. First Report of Alternaria dianthicola Causing Leaf Blight on Withania somnifera from India – PubMed (nih.gov)
 4. Ashwagandha: MedlinePlus Supplements.
 5. Studies on leaf spot disease of Withania somnifera and its impact on secondary metabolites – PubMed (nih.gov)
 6. Bacterial endophytes modulates the withanolide biosynthetic pathway and physiological performance in Withania somnifera under biotic stress – PubMed (nih.gov)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in