De artisjok (Cynara scolymus L.) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De plant heeft bloemen in hoofdjes en puntige omwindselbladeren. De plant heeft prikkelbare meeldraden: bij aanraking met bijvoorbeeld een bijentong of -poot trekken de helmdraden zich samen en komt er een snuifje wit stuifmeel vrij uit de helmknoppen.
De naam komt uit het arabisch: الخرشوف (al-ḫaršūf). De vlezige schutbladeren van de gesloten bloemknop worden als groente gegeten. Voor deze teelt worden stekelloze planten gebruikt, die vegetatief vermeerderd worden. In Nederland valt de oogst van de nog gesloten bloemknoppen in de maanden augustus en september. Na de oogst wordt de bloemstengel uit de plant gesneden. De planten moeten gedurende de winter vorstvrij worden gehouden door ze af te dekken met stro en plastic.
Bereiding Artisjok
Stap 1: Vul een kom met water en het sap van een halve citroen
Stap 2: Was de artisjok in water
Stap 3: Pak een keukenmes
Stap 4: Snijd de steel van de artisjok af op ongeveer vijf centimeter van de bloem
Stap 5: Snijd de buitenbladeren van de artisjok af
Stap 6: Snijd de bovenkant van de artisjok eraf
Stap 7: Pak de artisjok bij de bloem en schil de overgebleven stengel eraf
Stap 8: Snijd de overgebleven bladeren van de artisjok eraf
Stap 9: Wrijf de artisjok in met een citroen
Stap 10: Snijd de artisjok in de lengterichting door midden
Stap 11: Snijd het hooi aan de binnenkant van de artisjok eraf
Stap 12: Plaats de artisjok gedurende tien minuten in de kom met water en citroensap
Kooktijd | |
Rauw eten | mogelijk |
Frituren | 2 minuten |
Grillen | – |
Koken | 30 minuten |
Stomen | 30 minuten |
Stoven | 20 minuten |
Wokken | 10 minuten |
Houdbaarheid & portie | |
Houdbaarheid | 4-7 dagen |
Portie kleine eter | 200 gram |
Portie grote eter | 250 gram |
Voedingswaarden | |
Energie (kJ) | 208 |
Energie (kcal) | 49 |
Eiwit totaal (g) | 2 |
Koolhydraten totaal (g) | 9.5 |
Vet totaal (g) | 0 |
Voedingsvezel totaal (g) | 1.5 |
Water (g) | 82 |
De voedingswaarden zijn per 100 gram weergegeven.
Bronnen:
[…] Artisjok […]