Appelciderazijn Factsheet: Wat zijn de gezondheidsvoordelen

Appelciderazijn Factsheet: Wat zijn de gezondheidsvoordelen
Appelciderazijn Factsheet: Wat zijn de gezondheidsvoordelen

Appelciderazijn, ook wel bekend als ACV, is een veelzijdig en natuurlijk product dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor zowel culinaire als gezondheidsdoeleinden. Dit amberkleurige azijn is gemaakt van gefermenteerde appels en heeft een rijke geschiedenis van gebruik in verschillende culturen over de hele wereld. In dit artikel duiken we dieper in op de vele voordelen en toepassingen van appelciderazijn, van gewichtsverlies tot huidverzorging en alles daartussenin.

De Geschiedenis van Appelciderazijn

Appelciderazijn heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot in de oudheid. De Egyptenaren gebruikten het al zo’n 3000 jaar geleden als conserveermiddel en geneesmiddel. De oude Grieken, Romeinen en Babyloniërs waren ook bekend met de voordelen van azijn en gebruikten het voor diverse doeleinden, waaronder als natuurlijke antibiotica.

In de middeleeuwen stond appelciderazijn bekend om zijn desinfecterende eigenschappen en werd het gebruikt om wonden te reinigen. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog werd het zelfs gebruikt als een ontsmettingsmiddel voor gewonde soldaten.

Hoe wordt Appelciderazijn gemaakt?

Appelciderazijn wordt gemaakt door het fermenteren van geperste appelsap. Hier is een eenvoudig overzicht van het productieproces:

 1. Oogsten van appels: Rijpe appels worden geoogst en gewassen.
 2. Persen: De appels worden geperst om het sap eruit te halen.
 3. Fermentatie: Het appelsap wordt in grote vaten geplaatst, waar het suiker omzet in alcohol door middel van gisten.
 4. Azijnzuurproductie: De alcohol wordt verder gefermenteerd tot azijnzuur door acetobacter-bacteriën. Dit is het belangrijkste bestanddeel van appelciderazijn.
 5. Filteren en verpakken: Na fermentatie wordt de azijn gefilterd en in flessen verpakt.

De Voordelen voor de Gezondheid

Bloedsuikerregulatie

Er is enig bewijs dat appelciderazijn kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met diabetes type 2. Het azijnzuur in ACV lijkt te helpen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid.

Spijsvertering en Maagzuur

Sommige mensen nemen appelciderazijn als een natuurlijke remedie tegen indigestie en brandend maagzuur. Het kan de spijsvertering bevorderen door de productie van maagzuur te stimuleren.

Ontgiften en Ontstekingsremmend

Appelciderazijn kan helpen bij het ontgiften van het lichaam en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen bij het verwijderen van gifstoffen en vrije radicalen uit het lichaam, wat kan bijdragen aan een algehele gezonde levensstijl.

Is er wetenschappelijk bewijs dat kan je afvallen van Appelciderazijn

Er is weinig wetenschappelijke ondersteuning voor de claim dat appelciderazijn effectief is voor gewichtsverlies. Hoewel sommige voorstanders beweren dat het helpt de eetlust te onderdrukken en vet te verbranden, hebben studies over appelciderazijn en gewichtsverlies niet consequent significante en duurzame gewichtsvermindering aangetoond in diverse groepen mensen.

Af en toe gebruik van appelciderazijn is veilig voor de meeste mensen, maar het draagt enkele risico’s met zich mee, zoals irritatie van de keel bij frequent gebruik of in grote hoeveelheden en mogelijke interacties met bepaalde supplementen of medicijnen​​. Hier zijn enkele bevindingen uit onderzoeken met betrekking tot het gebruik van appelciderazijn en gewichtsverlies:

 1. Vermindering van eetlust: Een klein onderzoek bij een groep mensen toonde aan dat het consumeren van appelciderazijn samen met een koolhydraatrijk gerecht leidde tot een groter gevoel van verzadiging, wat resulteerde in een lagere calorie-inname gedurende de dag. Dit kan helpen bij gewichtsbeheersing door het verminderen van overmatige calorie-inname. (Bron: Darzi, J., Frost, G. S., Montaser, R., & Yap, J. (2014). Influence of the tolerability of vinegar as an oral source of short-chain fatty acids on appetite control and food intake. International Journal of Obesity, 38(5), 675-681.)
 2. Verbetering van de stofwisseling: Sommige studies suggereren dat het azijnzuur in appelciderazijn de stofwisseling kan stimuleren en kan bijdragen aan het verbranden van calorieën. Dit kan mogelijk helpen bij gewichtsverlies. (Bron: Kondo, T., Kishi, M., Fushimi, T., & Kaga, T. (2009). Acetic acid upregulates the expression of genes for fatty acid oxidation enzymes in liver to suppress body fat accumulation. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57(13), 5982-5986.)
 3. Stabilisatie van de bloedsuikerspiegel: Appelciderazijn kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel na het eten, wat kan helpen om hongerpieken en schommelingen in insuline te verminderen. Dit kan gunstig zijn voor gewichtsbeheersing. (Bron: Johnston, C. S., & Gaas, C. A. (2006). Vinegar: Medicinal Uses and Antiglycemic Effect. Medscape General Medicine, 8(2), 61.)

Het is echter belangrijk op te merken dat deze studies over het algemeen kleinschalig zijn en dat de resultaten niet altijd eenduidig zijn. Bovendien zijn de effecten van appelciderazijn op gewichtsverlies doorgaans bescheiden, en het is geen wondermiddel voor snel gewichtsverlies.

Als je overweegt appelciderazijn als onderdeel van je gewichtsbeheersingsplan te gebruiken, is het essentieel om realistische verwachtingen te hebben. Het kan een aanvulling zijn op een gezond dieet en lichaamsbeweging, maar het is geen vervanging voor deze basisprincipes van gewichtsverlies. Bovendien moet je voorzichtig zijn bij het gebruik ervan, het altijd verdunnen en overleggen met een arts als je gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt. Het beste dieet- en gewichtsbeheersingsplan is er een dat gebaseerd is op gezonde voedingskeuzes, fysieke activiteit en een duurzame levensstijl.

Toepassingen in de Keuken

Appelciderazijn heeft niet alleen voordelen voor de gezondheid, maar het kan ook een waardevol ingrediënt zijn in de keuken. Hier zijn enkele manieren waarop je het kunt gebruiken:

Saladedressings

Een eenvoudige vinaigrette van appelciderazijn, olijfolie, mosterd en honing kan een smaakvolle dressing zijn voor allerlei soorten salades.

Marinades

Het zure karakter van appelciderazijn kan vlees en groenten malser maken wanneer ze gemarineerd worden. Voeg wat kruiden en specerijen toe voor extra smaak.

Inmaak

Appelciderazijn wordt vaak gebruikt bij het inmaken van groenten en fruit. Het helpt niet alleen bij het behouden van de knapperigheid, maar voegt ook een lichte zurige smaak toe.

Conserveringsmiddel

Vanwege zijn antibacteriële eigenschappen kan appelciderazijn worden gebruikt om voedsel langer te bewaren. Het was vroeger een veelgebruikt conserveermiddel voor voedsel.

PubMed informatie

Onderzoek op PubMed wijst op verschillende mogelijke gezondheidsvoordelen van appelciderazijn (ACV). Een systematische review en meta-analyse van gerandomiseerde klinische proeven toonde een significant gunstig effect van ACV-consumptie op nuchtere plasmaglucose (FPG) en bloedlipidenniveaus. Dit suggereert dat ACV mogelijk gunstig kan zijn bij het beheren van bloedsuiker- en cholesterolniveaus​​.

Een andere studie bevestigde de claims van appelciderazijn als huismiddel, met nadruk op de antibacteriële, antischimmel- en antivirale eigenschappen. Deze eigenschappen wijzen erop dat ACV effectief kan zijn in verschillende toepassingen als huismiddel, met name vanwege zijn antimicrobiële activiteit​​.

Daarnaast onderzocht een systematische review de veiligheid en bijwerkingen van appelciderazijninname. Het richtte zich op de effecten op metabolische parameters en lichaamsgewicht, wat suggereert dat ACV enkele voordelen kan hebben op deze gebieden​​.

Het is echter belangrijk om te noteren dat, hoewel deze studies potentiële gezondheidsvoordelen suggereren, het totale bewijs niet doorslaggevend is. Er is meer hoogwaardig onderzoek nodig om de effecten en optimale gebruik van appelciderazijn volledig te begrijpen. Het is ook essentieel om het te gebruiken in aanbevolen hoeveelheden en manieren om mogelijke bijwerkingen te vermijden.

Huidverzorging met Appelciderazijn

Naast culinaire toepassingen wordt appelciderazijn ook vaak gebruikt in huidverzorgingsroutines. Hier zijn enkele manieren waarop je het in je schoonheidsregime kunt opnemen:

Toner

Appelciderazijn kan dienen als een natuurlijke toner voor de huid. Meng het met water in een verhouding van 1:2 en breng het aan op je gezicht met een wattenschijfje. Het kan helpen bij het balanceren van de pH-waarde van je huid.

Acnebehandeling

Het azijnzuur in appelciderazijn heeft antibacteriële eigenschappen, waardoor het nuttig kan zijn bij de behandeling van acne. Breng het voorzichtig aan op puistjes met een wattenstaafje.

Haarspoeling

Appelciderazijn kan ook worden gebruikt als haarspoeling om de glans van je haar te verbeteren en roos te verminderen. Meng het met water in een verhouding van 1:1 en spoel je haar na het wassen.

Waarschuwingen en Voorzorgsmaatregelen

Hoewel appelciderazijn talloze voordelen biedt, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen om in gedachten te houden:

 • Verdunnen: Appelciderazijn is sterk zuur en mag nooit puur worden gedronken of op de huid worden aangebracht. Verdun het altijd met water.
 • Tandglazuur: Het zuur in appelciderazijn kan het tandglazuur aantasten, dus spoel je mond grondig na het innemen ervan.
 • Medicijnen: Als je medicijnen gebruikt, raadpleeg dan eerst je arts voordat je regelmatig appelciderazijn inneemt, omdat het de effectiviteit van sommige medicijnen kan beïnvloeden.

Conclusie

Appelciderazijn is een veelzijdig natuurproduct dat zowel in de keuken als voor de gezondheid en huidverzorging kan worden gebruikt. Het heeft een lange geschiedenis van gebruik en wordt nog steeds gewaardeerd om zijn vele voordelen. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik ervan en de aanbevolen richtlijnen te volgen om eventuele negatieve effecten te voorkomen. Met mate gebruikt, kan appelciderazijn een waardevolle toevoeging zijn aan je dagelijkse routine. Probeer het zelf en ontdek de vele voordelen van dit keukenwonder.

Bronnen en meer informatie

 1. Johnston, C. S., & Gaas, C. A. (2006). Vinegar: Medicinal Uses and Antiglycemic Effect. Medscape General Medicine, 8(2), 61.
 2. The effect of apple cider vinegar on lipid profiles and glycemic parameters: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials – PubMed (nih.gov)
 3. Budak, N. H., Aykin, E., Seydim, A. C., Greene, A. K., & Guzel-Seydim, Z. B. (2014). Functional properties of vinegar. Journal of Food Science, 79(5), R757-R764.
 4. Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect – PubMed (nih.gov)
 5. Safety and side effects of apple vinegar intake and its effect on metabolic parameters and body weight: a systematic review – PubMed (nih.gov)
 6. Kondo, T., Kishi, M., Fushimi, T., & Kaga, T. (2009). Acetic acid upregulates the expression of genes for fatty acid oxidation enzymes in liver to suppress body fat accumulation. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57(13), 5982-5986.
 7. Hlebowicz, J., Darwiche, G., Björgell, O., & Almér, L. O. (2007). Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: a pilot study. BMC Gastroenterology, 7(1), 1-7.
 8. Li, Y., Yao, J., Han, C., Yang, J., Chaudhry, M. T., Wang, S., … & Yin, Y. (2017). Quercetin, Inflammation and Immunity. Nutrients, 8(3), 167
 9. Apple cider vinegar for weight loss – Mayo Clinic

Let op: Raadpleeg altijd een professionele zorgverlener voordat je nieuwe voedingssupplementen of natuurlijke remedies aan je dieet toevoegt, vooral als je gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt. De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet worden beschouwd als medisch advies.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in