Alsem Factsheet: Van Geneesmiddel tot Absint

Alsem Factsheet: Van Geneesmiddel tot Absint
Alsem Factsheet: Van Geneesmiddel tot Absint

Alsem (Artemisia absinthium) is een plant die door de eeuwen heen aantrekkingskracht heeft uitgeoefend op mensen door zijn medicinale eigenschappen, maar ook door de omstreden drank absint.

Oorsprong en Geschiedenis

De oudheid herontdekt
Alsem werd al in de oudheid gebruikt door de Egyptenaren en Grieken vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het werd beschreven door oude artsen zoals Hippocrates en Dioscorides voor de behandeling van verschillende kwalen.

Magie en mystiek
In de middeleeuwen werd alsem in Europa geassocieerd met hekserij en magie. Het werd geloofd dat het bescherming bood tegen boze geesten en ziektes.

2. Geneeskrachtige Eigenschappen

Spijsverteringshulp
Alsem wordt traditioneel gebruikt als een tonic om de spijsvertering te stimuleren en om worminfecties te behandelen. De bittere componenten, zoals absinthine, stimuleren de galproductie en helpen bij indigestie.

Antimicrobiële werking
Studies hebben aangetoond dat alsem antibacteriële en antischimmel eigenschappen bezit, waardoor het nuttig kan zijn bij het behandelen van verschillende infecties.

Absint: De Groene Fee

Een omstreden drankje
In de 19e en vroege 20e eeuw werd absint, een drank gemaakt van alsem, enorm populair in Europa, vooral onder kunstenaars en schrijvers. Echter, vanwege gezondheidsproblemen en beschuldigingen van psychoactieve effecten, werd het verboden in veel landen.

De moderne heropleving
Na decennia van verbod, werd absint in de late 20e en vroege 21e eeuw opnieuw gelegaliseerd in veel landen, zij het met strengere regelgeving over het thujongehalte, een component van alsem dat als potentieel schadelijk wordt beschouwd.

Cultivatie en Oogst

Ideale groeiomstandigheden
Alsem geeft de voorkeur aan zonnige plekken met goed doorlatende grond. De plant is winterhard en kan overleven in gematigde klimaten.

Oogsten voor medicinaal gebruik
Voor medicinale doeleinden wordt de bovengrondse plant geoogst net voordat de bloei begint. Hierin zijn de concentraties van de actieve bestanddelen het hoogst.

Conclusie

Alsem is veel meer dan alleen het hoofdingrediënt in absint. Het is een plant met een rijke geschiedenis, zowel omgeven door mystiek als gewaardeerd om zijn therapeutische eigenschappen. Of je nu geïnteresseerd bent in zijn medicinale toepassingen of in de cultuur van absint, alsem blijft een fascinerend kruid om te verkennen.

Bronnen en meer informatie

  1. The artemisia L. Genus: a review of bioactive essential oils – PubMed (nih.gov)
  2. Absinthe and gamma-aminobutyric acid receptors – PubMed (nih.gov)
  3. Poison on line–acute renal failure caused by oil of wormwood purchased through the Internet – PubMed (nih.gov)
  4. Artemisia absinthium L. — The Plant List

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in