Als je succesvol wilt afvallen moet je realistische doelen hebben

Als je succesvol wilt afvallen moet je realistische en haalbare doelen stellen
Als je succesvol wilt afvallen moet je realistische en haalbare doelen stellen

Een van de belangrijkste psychologische blokkades waarmee mensen met overgewicht worden geconfronteerd, is dat mensen te veel verwachten. Als je succesvol wilt afvallen moet je realistische en haalbare doelen stellen.

Afvallen en gewichtsverlies kost tijd

Geef de omstandigheden waarin je verkeerd, niet de schuld, het gaat niet zo snel als dat je wil. Afvallen en gewichtsverlies kost tijd. Tenzij je dagenlang jezelf uithongert terwijl je de helft van de dag over straat rent, zal je  tijdelijke wonderen zien. Dit wonder verdwijnt snel en je bent weer terug bij af. Dit is het bekende Jo Jo effect[1].

Gewichtsverlies gaat langzaam, vooral wanneer je kiest voor gezonde manieren[2] om gewicht te verliezen, zoals wandelen[3].

Vertrouw niet op supplementen

In de media en op internet worden dieeten, pillen, poeders, druppels en trainingshulpmiddelen[4] geadverteerd, die een dramatische verandering beloven van je gewicht beloven binnen enkele weken. Dit soort advertenties is niets anders dan een ernstige bedreiging voor je gezondheid.

Op dit punt is het belangrijk om te onthouden dat het niet vet is! He is het magere weefsels en vocht dat uit je systeem loopt. Als je zodanig te hard zou pushen je niet alleen in een psychologische onrust[5] brengen, maar je ook ongezond maken.

Stel je doelen scherp

Stel je doel op “Ik wil 5 kilo afvallen, binnen een tijdsbestek van 2 maanden. En nu komt de vraag hoe je dat wilt gaan doen. Sommige dagen wil je misschien een dieet volgen, op andere dagen ga je naar de sportschool.

Een dergelijke lukrake planning helpt niet bij het bereiken gewichtsverlies en kan uiteindelijk deprimerend worden, omdat het je waarschijnlijk tegenhoudt om uw doel te bereiken.

Wees realistisch

Om te voorkomen dat je verstrikt raakt in dit dilemma, stel je een doel voor hoeveel gewicht je wilt verliezen. Geef je jezelf een “realistische” deadline, maar beantwoord ook de vraag hoe je dit wilt bereiken. Bijvoorbeeld je gaat meer bewegen en minder koolhydraten eten. Ga aan de slag en kijk na een week wat de resultaten zijn.

Wees niet bang voor de resultaten Onthoud altijd dat afvallen slechts een deel van het leven is, resultaten zullen komen maar na de tijd. Terwijl je jezelf actief houdt in je strijd om af te vallen, straf jezelf niet door te stressen over de resultaten. Laat de dingen in hun eigen tempo bewegen.

Geef jezelf een verandering van perspectief, stel jezelf voor in de toekomst en laat het overweldigende gevoel van te zwaar zijn los. Angst is een obstakel, dus ga elke dag 5 minuten zitten voordat je je maaltijd eet, ga wandelen en zet je doelen voor je neer.

Wanneer je je angstig voelt over je lichaam, vertel jezelf dan dat je inspanningen hun vruchten zullen afwerpen. Het onder ogen zien van je angsten geeft je kracht, waardoor je de mogelijkheid hebt om door te gaan met je gewichtsverliesroutine. Stel realistische verwachtingen!

Het is goed om jezelf af en toe te wegen om het tempo van je vooruitgang te kennen, maar het ontwikkelen van een gewoonte om dit te vaak te doen, zou je alleen maar stress bezorgen.

Zorg voor ontspanning

Onderzoek toont aan dat bij gewichtsbeheersing een van de belangrijkste is om jezelf te laten ontspannen. Laat je nieuwe routine soepel integreren in je leven. Een ander aspect van stress is het hebben van onrealistische verwachtingen. Voedingsdeskundigen klagen vaak over mensen die naar hen toe komen voor een dieetplan dat hen binnen enkele weken maat nul zou maken.

Zo’n enorme sprong is gezond noch fysiek mogelijk. Hoeveel het je ook pijn kan doen, het meest aanbevolen gewichtsverlies per week is 0,5 tot 1 kilo. Zo’n realistische aanpak is beheersbaar, makkelijk voor je lichaam en duurzaam.

Referenties

[1] Wat is het jojo effect en hoe wordt dit veroorzaakt – Afvallen en dieet Tips (afvallendieettips.nl)

[2] Afvallen op een gezonde manier – Eerste hulp bij afvallen, hoe je op een gezonde manier gewicht verliest. (koolhydratendieet-info.nl)

[3] Als je gezond, snel en kosteloos wil afvallen, ga dan wandelen. – Afvallen met Wandelen (afvallenwandelen.nl)

[4] Helpt Velform Sauna Reducer je om af te vallen wat zijn de ervaringen? (koolhydratendieet-info.nl)

[5] Psychologie – Wikipedia

9 REACTIES

  1. Wie o wie, het is weer tijd om te praten over het belangrijke onderwerp van afvallen. Als je succesvol wilt afvallen, moet je realistische doelen hebben. Het is niet realistisch om in één week tijd 20 kilo af te vallen, en dat soort doelen zetten jezelf alleen maar op een snel spoor naar teleurstelling. In plaats daarvan moet je kleine, haalbare doelen stellen en die langzaam uitbreiden. Het proces van afvallen is een marathon, geen sprint. Wees geduldig en volhardend, en de resultaten zullen komen. Onthoud ook dat gezonde voeding en beweging belangrijk zijn voor een succesvol afvalproces. Laat je niet ontmoedigen door tegenslagen en blijf gericht op je doelen. Succes zal volgen!

  2. Ik ben het helemaal eens met het artikel over de psychologische blokkades waar mensen met overgewicht mee te maken hebben. Zoals jullie al aangeven, is het belangrijk om realistische en haalbare doelen te stellen en geen snelle oplossingen te verwachten.

    Ik denk dat veel mensen, waaronder ikzelf, zich vaak schuldig voelen over hun gewicht en zich onder druk zetten om snel af te vallen. Dit kan leiden tot een ongezonde relatie met voeding en een neerwaartse spiraal van teleurstelling en frustratie.

    Het artikel benadrukt het belang van een gezonde mindset en het accepteren van het feit dat gewichtsverlies tijd kost. Het is ook belangrijk om niet te vertrouwen op supplementen en om ons te concentreren op gezonde manieren van afvallen, zoals wandelen en een gezonde voeding.

    Ik denk dat deze boodschap zo belangrijk is voor mensen die worstelen met hun gewicht en ik ben blij dat jullie dit onderwerp aansnijden. Laten we ons concentreren op onze gezondheid in plaats van op ons gewicht en ons realistische doelen stellen.

  3. Een gewichtsverlies van een paar kilo zorgt al voor dat je beter gaat voelen. Het beste is om niet meer dan halve tot een kilo per week af te vallen. Dus 2 kilo per maand is reëel en goed voor je. Het lijkt weinig, maar in een jaar tijd is dit 24 kilo!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in