Afrikaanse Pruimenschors (Pygeum Africanum) Factsheet

Afrikaanse Pruimenschors (Pygeum Africanum) Factsheet
Afrikaanse Pruimenschors (Pygeum Africanum) Factsheet

Het traditioneel gebruik van plantenextracten als remedie voor gezondheidskwalen is niet nieuw. Een van zulke plantenextracten, dat de tand des tijds heeft doorstaan en tegenwoordig in de moderne geneeskunde wordt erkend, is het extract van de Afrikaanse pruimenschors, beter bekend als Pygeum Africanum. In dit artikel duiken we dieper in de feiten en voordelen van deze bijzondere plant.

Wat is Pygeum Africanum?

Pygeum Africanum is een grote groenblijvende boom die voornamelijk in Afrika voorkomt. De schors van deze boom wordt al eeuwenlang door inheemse bevolkingsgroepen gebruikt voor verschillende medische doeleinden.

Historisch Gebruik

Lange tijd voordat het populair werd in westerse landen, maakten Afrikaanse stammen gebruik van de schors om symptomen van urinaire aandoeningen en bepaalde maagkwalen te behandelen.

Moderne Toepassingen

Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat Pygeum Africanum-extract helpt bij het behandelen van symptomen gerelateerd aan goedaardige prostaathyperplasie (BPH). Bovendien heeft het anti-inflammatoire eigenschappen die voordelig kunnen zijn voor de algehele gezondheid.

Hoe Werkt het?

De werkzame bestanddelen in Pygeum bevatten phytosterolen, die ontstekingsremmende effecten hebben. Bovendien bevatten ze terpenen die helpen bij het verminderen van zwelling, en ferulic esters die de productie van prostaatspecifiek hormoon verminderen.

Ja, er is wetenschappelijk bewijs dat de effectiviteit en voordelen van het extract van de Afrikaanse pruimenschors (Pygeum Africanum) ondersteunt, vooral met betrekking tot goedaardige prostaathyperplasie (BPH) en andere urinewegaandoeningen.

Is er wetenschappelijk bewijs?

Ja, er is wetenschappelijk bewijs dat de effectiviteit en voordelen van het extract van de Afrikaanse pruimenschors (Pygeum Africanum) ondersteunt, vooral met betrekking tot goedaardige prostaathyperplasie (BPH) en andere urinewegaandoeningen.

Hier volgt een beknopt overzicht van het beschikbare wetenschappelijke bewijs:

Goedaardige Prostaathyperplasie (BPH)

Een systematische review en meta-analyse gepubliceerd in de “American Journal of Medicine” toonden aan dat mannen die Pygeum africanum namen, een significante verbetering ervoeren in BPH-symptomen vergeleken met degenen die een placebo namen. Dit omvatte zowel subjectieve als objectieve maatstaven van BPH.

Ontstekingsremmende Eigenschappen

Onderzoeken hebben aangetoond dat Pygeum africanum ontstekingsremmende eigenschappen heeft die nuttig kunnen zijn bij het behandelen van prostaatontstekingen en andere gerelateerde aandoeningen.

Urinewegaandoeningen

Studies hebben ook de potentie van Pygeum africanum onderzocht in het behandelen van andere urinewegaandoeningen zoals chronische prostatitis en nachtelijk urineren.

Hoewel deze studies overtuigende resultaten hebben opgeleverd, zijn er nog steeds enkele beperkingen. Veel van de studies zijn van korte duur en hebben kleine steekproefgroottes. Grotere, langdurige studies zouden nuttig zijn om de voordelen en veiligheid van Pygeum africanum verder te evalueren.

Voordelen en Gebruik

  1. Behandeling van BPH – Een van de meest erkende voordelen van Pygeum is de behandeling van BPH-symptomen.
  2. Ontstekingsremmende eigenschappen – De ontstekingsremmende werking kan helpen bij de behandeling van verschillende aandoeningen zoals artritis.
  3. Andere urinaire problemen – Pygeum kan ook symptomen van andere urinaire problemen verlichten, waaronder pijn en ongemak.

Bijwerkingen en Voorzorgsmaatregelen

Zoals met elk supplement, zijn er potentiële bijwerkingen. Hoewel Pygeum over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen sommige mensen maagproblemen ervaren. Raadpleeg altijd een arts voordat u met een nieuw supplement begint.

Conclusie

Het extract van de Afrikaanse pruimenschors, Pygeum Africanum, heeft veelbelovende voordelen, met name voor de gezondheid van de prostaat en het urinewegsysteem. Onderzoek en klinische studies blijven het gebruik ervan in de moderne geneeskunde ondersteunen.

Belangrijk om op te merken is dat, hoewel het gebruik gunstige effecten kan hebben, het niet bedoeld is om ziekten te voorkomen, behandelen, genezen of diagnosticeren zonder begeleiding van een medisch professional.

Bronnen meer informatie

  1. Wilt TJ, Ishani A, Rutks I, MacDonald R. Pygeum africanum for benign prostatic hyperplasia. The Cochrane Database of Systematic Reviews. 2002.
  2. Shenouda NS, Sakla MS, Newton LG, et al. Phytosterol Pygeum africanum regulates prostate cancer in vitro and in vivo. Endocrine. 2007.
  3. Afbeelding: By Superruss at the English Wikipedia, CC BY-SA 3.0
Vorig artikelPompoenzaadextract Factsheet: Gezonde eigenschappen
Volgend artikelPijnboomschorsextract (Pycnogenol) Factsheet
Redactie Team II
Het Redactie Team II is gespecialiseerd in het schrijven van algemene artikelen en onthoudt zich van het maken van reviews. De teamleden hebben een diverse achtergrond, maar hun gezamenlijke expertise ligt voornamelijk op het gebied van gewichtsbeheersing en voeding, vergelijkbaar met het kennisniveau van een gewichtsconsulent. Hun artikelen bieden inzicht en informatie over een breed scala aan onderwerpen, maar altijd met een weloverwogen en objectieve benadering. Het team streeft ernaar om lezers betrouwbare en relevante content te bieden zonder beïnvloeding van externe productbeoordelingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in