Absolute Collagen Review en Ervaringen: Gezondevoeding is beter

Absolute Collagen: Prijsrijk supplement met twijfelachtige wetenschappelijke claims, terwijl gelijkwaardige voedingsstoffen uit een gezond dieet verkregen kunnen worden.
Absolute Collagen: Prijsrijk supplement met twijfelachtige wetenschappelijke claims, terwijl gelijkwaardige voedingsstoffen uit een gezond dieet verkregen kunnen worden.

Absolute Collagen claimt wonderen voor huid, haar en nagels, maar is dit een doorbraak in schoonheidszorg of gewoon slimme marketing? Voor €85,98 per maand biedt dit supplement ingrediënten die men vaak al via een gezond dieet binnenkrijgt. In dit artikel ontrafelen we de waarheid achter de glanzende façade van Absolute Collagen. We bekijken kritisch de wetenschappelijke onderbouwing van hun claims en vergelijken deze met de voedingsstoffen uit natuurlijke bronnen. Is dit product het geld waard, of betaalt de consument vooral voor de hype? Lees verder voor een diepgaande analyse van dit populaire supplement.

Wat is de claim van Absolute Collagen?

De verkoper, Absolute Collagen, maakt verschillende claims over hun collageensupplement, zowel in termen van de algemene voordelen voor gezondheid en schoonheid als de resultaten van hun specifieke klinische onderzoek. Hier zijn enkele van de belangrijkste claims:

 1. Verbetering van de Huidkwaliteit: De verkoper claimt dat hun collageensupplement de huidkwaliteit aanzienlijk verbetert, met name in termen van het egaliseren van de huid en het verminderen van fijne lijntjes. Ze melden dat 100% van de deelnemers aan hun klinische proef verbeteringen zag in huidgelijkmatigheid na 12 weken.
 2. Verhoging van de Elasticiteit van de Huid: Ze beweren dat hun supplement de elasticiteit van de huid verbetert, wat bijdraagt aan een jeugdiger uiterlijk.
 3. Ondersteuning van Glanzend Haar: Het product zou ook de kwaliteit van het haar ondersteunen, waarbij gebruikers melding maken van glanzender en gezonder uitziend haar.
 4. Hoogste Concentratie Collageen: Absolute Collagen benadrukt dat hun product de hoogste concentratie hydrolyseerd vloeibaar marien collageen bevat (8000 mg per dosis), wat het een van de meest potente opties op de markt zou maken.
 5. Wetenschappelijke Onderbouwing: Ze stellen dat hun claims worden ondersteund door “de meest robuuste klinische proef in het VK ooit uitgevoerd op een collageensupplement”, waarbij ze specifiek wijzen op de methodologische kwaliteit van de studie (onafhankelijk, gerandomiseerd, dubbelblind, placebo-gecontroleerd).

Wat zijn de ingrediënten?

De ingrediënten van het Absolute Collagen supplement zijn als volgt:

 • Peptide van gehydrolyseerd marien collageen (65%) (vis): Dit is de primaire actieve component, gemaakt van viscollageen.
 • Water: Dient als oplosmiddel in de formule.
 • Conserveermiddel: Citroenzuur: Gebruikt om de houdbaarheid van het product te verlengen.
 • Antioxidant: Vitamine C: Toegevoegd voor zijn rol in de collageensynthese en als antioxidant.
 • Zoetstof: Stevia: Een natuurlijke zoetstof gebruikt om het product zoeter te maken zonder toegevoegde suikers.
 • Natuurlijk citroenaroma: Geeft het supplement een aangename smaak.

Wordt dit ondersteund door (echt) wetenschappelijk bewijs?

De beweringen van Absolute Collagen over de voordelen van hun collageensupplement worden ondersteund door een klinische studie die zij hebben gesponsord en uitgevoerd. Volgens hun informatie was deze studie onafhankelijk, gerandomiseerd, placebo-gecontroleerd en dubbelblind, wat overeenkomt met de gouden standaard voor klinisch onderzoek. Dit klinkt veelbelovend, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen die de algehele wetenschappelijke validiteit kunnen beïnvloeden:

 1. Publicatie en Peer Review: Idealiter zou een klinische studie gepubliceerd moeten zijn in een peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift. Dit proces zorgt ervoor dat de onderzoeksmethoden en resultaten worden beoordeeld door andere deskundigen in het veld, wat de geloofwaardigheid van de bevindingen verhoogt. Het feit dat de studie niet te vinden is op platforms zoals PubMed en alleen beschikbaar is via hun website en mogelijk archiefwebsites, kan vragen oproepen over de grondigheid van het peer review proces, als het al heeft plaatsgevonden.
 2. Reproduceerbaarheid: Echt wetenschappelijk bewijs wordt versterkt door reproduceerbaarheid, wat betekent dat andere onderzoekers onafhankelijk dezelfde resultaten moeten kunnen behalen met dezelfde methodologie. Eén studie is vaak niet voldoende om definitieve conclusies te trekken, vooral wanneer de resultaten zeer positief zijn (zoals de claim van 100% verbetering).
 3. Belangenconflicten: Studies gefinancierd en uitgevoerd door een bedrijf dat het geteste product verkoopt, kunnen onderhevig zijn aan belangenconflicten. Dergelijke studies moeten met enige voorzichtigheid worden benaderd, tenzij ze door onafhankelijke derde partijen worden bevestigd.
 4. Details en Data: De beschikbaarheid van volledige studiegegevens, inclusief methodologie, statistische analyse, en gedetailleerde resultaten, is essentieel voor het beoordelen van de wetenschappelijke geldigheid. Als deze gegevens niet volledig toegankelijk zijn, kan dat de geloofwaardigheid van de claims verminderen.
Een onderzoek met 100% score lijkt meer op marketing dan op betrouwbare wetenschap; vraagt kritische evaluatie van methodologie en resultaten.
Een onderzoek met 100% score lijkt meer op marketing dan op betrouwbare wetenschap; vraagt kritische evaluatie van methodologie en resultaten.

De claim van 100% verbetering

Het is ongebruikelijk en kan verdacht lijken wanneer een klinische studie meldt dat 100% van de deelnemers positieve resultaten ervaart, vooral in het veld van voedingssupplementen en persoonlijke gezondheidsproducten. Wetenschappelijk onderzoek, vooral betreffende de menselijke gezondheid, toont zelden dergelijke unanieme resultaten vanwege de natuurlijke variabiliteit tussen individuen in reactie op supplementen. Hier zijn enkele redenen waarom zo’n claim extra kritisch bekeken moet worden:

 1. Biologische Variabiliteit: Mensen reageren verschillend op supplementen door genetische verschillen, leefstijlfactoren, en andere gezondheidsvoorwaarden. Het is statistisch onwaarschijnlijk dat elk individu precies dezelfde positieve reactie vertoont op een supplement.
 2. Placebo-Effect: In klinische studies kan het placebo-effect significant zijn, vooral bij subjectieve maatstaven zoals de perceptie van huidverbetering of haarconditie. Dit effect wordt meestal gecompenseerd door een placebo-gecontroleerd ontwerp, maar zelfs dan kunnen rapportages van ervaringen subjectief en variabel zijn.
 3. Onderzoeksopzet: De kwaliteit van het onderzoek kan variëren. Belangrijke aspecten zijn de omvang van de steekproef, de duur van de studie, de specifieke metingen die worden gebruikt om verbeteringen te beoordelen, en hoe de data geanalyseerd worden. Zonder toegang tot gedetailleerde methodologische informatie is het moeilijk om de validiteit van de resultaten te beoordelen.
 4. Publicatiebias en Selectieve Rapportage: Er kan een neiging zijn om alleen positieve resultaten te rapporteren. Studies met minder indrukwekkende resultaten worden soms niet gepubliceerd, een fenomeen bekend als publicatiebias.
 5. Belangenconflict: Als een bedrijf een product verkoopt, hebben ze een financieel belang bij positieve uitkomsten van studies die hun producten testen. Dit kan leiden tot een bewuste of onbewuste bias in hoe studies worden ontworpen, uitgevoerd, en gerapporteerd.

Gezien deze punten, is het verstandig om kritisch te blijven tegenover claims van 100% effectiviteit. Het zoeken naar aanvullend onafhankelijk onderzoek en beoordelingen van externe experts kan helpen om een meer gebalanceerd beeld van het product en zijn effectiviteit te krijgen.

Echt wetenschappelijk bewijs

Als we het eigen onderzoek van Absolute Collagen terzijde laten en zoeken naar onomstotelijk wetenschappelijk bewijs uit onafhankelijke bronnen over de effectiviteit van collageensupplementen, dan is het belangrijk om te erkennen dat terwijl er positieve aanwijzingen zijn, het bewijs nog niet als definitief kan worden beschouwd. De studies tonen vaak veelbelovende resultaten, maar zijn meestal beperkt door hun omvang, duur, of methodologie.

Huidgezondheid

 • Elasticiteit en hydratatie: Veel studies melden verbeteringen in huidelasticiteit en hydratatie na inname van collageen supplementen. Meta-analyses en systematische reviews, zoals die gepubliceerd in “Journal of Drugs in Dermatology” en “International Journal of Dermatology”, hebben aangetoond dat er consistente, zij het bescheiden, verbeteringen zijn.
 • Rimpels en veroudering: Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat collageen de verschijning van fijne lijntjes en rimpels kan verminderen. Echter, deze studies variëren in kwaliteit en sommige hebben kleine steekproefgroottes of korte duur, wat hun conclusies minder robuust maakt.

Haar- en Nagelgezondheid

 • Haar: Er is enige evidentie dat collageen kan bijdragen aan haargezondheid door mogelijk de haarsterkte te verbeteren en haaruitval te verminderen. De studies op dit gebied zijn echter beperkt en vaak gefinancierd door industrieën die collageenproducten verkopen.
 • Nagels: Collageen zou de nagelgroei kunnen bevorderen en de frequentie van gebroken nagels kunnen verminderen, volgens enkele kleinschalige studies.

Algemene gezondheidsvoordelen

 • Gewrichtsgezondheid: Er is relatief meer consistente evidence voor de voordelen van collageen in de gezondheid van gewrichten, zoals het verminderen van gewrichtspijn bij mensen met bepaalde aandoeningen zoals osteoartritis.

Kritische Kijk op het Onderzoek

 • Methodologische beperkingen: Veel van de studies naar collageen zijn klein, kortdurend, of hebben niet de strengste onderzoeksmethoden (zoals dubbelblind, placebo-gecontroleerd). Dit kan hun geloofwaardigheid verminderen.
 • Belangenconflicten: Veel onderzoek wordt gefinancierd door bedrijven die collageensupplementen verkopen, wat een sturing in de resultaten kan introduceren.
 • Reproduceerbaarheid: Voor stevig wetenschappelijk bewijs is het essentieel dat resultaten reproduceerbaar zijn in verschillende studies door onafhankelijke onderzoeksgroepen.

Samenvattend, er zijn zeker positieve indicaties dat collageensupplementen enkele gezondheidsvoordelen kunnen bieden, maar het bewijs is niet zo onomstotelijk als sommige productclaims suggereren. Meer grootschalig, onafhankelijk onderzoek zou nodig zijn om definitieve conclusies te trekken over de effectiviteit van collageen.

Gezonde voeding biedt alle essentiële voedingsstoffen; dure supplementen zoals Absolute Collagen zijn vaak overbodig.
Gezonde voeding biedt alle essentiële voedingsstoffen; dure supplementen zoals Absolute Collagen zijn vaak overbodig.

Zitten de ingrediënten van Absolute Collagen ook in normale voeding?

Ja, de belangrijkste ingrediënten van Absolute Collagen, namelijk collageen en vitamine C, zijn ook te vinden in gezonde voeding. Hier is hoe je deze ingrediënten via je dieet kunt binnenkrijgen:

Collageen

Hoewel direct collageen niet in veel voedingsmiddelen aanwezig is, zijn er vele bronnen van aminozuren die je lichaam nodig heeft om zelf collageen te produceren. Enkele van de beste voedselbronnen zijn:

 • Vlees en vis

Vitamine C

Vitamine C is cruciaal voor de synthese van collageen en is overvloedig aanwezig in veel fruit en groenten. Enkele uitstekende bronnen zijn:

 • Citrusvruchten: Zoals sinaasappels, grapefruits en citroenen.
 • Bessen: Aardbeien, frambozen, blauwe bessen en zwarte bessen.
 • Peppers: Zowel rode als groene paprika’s.
 • Groene bladgroenten: Zoals spinazie en boerenkool.
 • Tomaten en Broccoli: Beide zijn ook rijke bronnen van vitamine C.

Door een gebalanceerd dieet te eten dat rijk is aan deze voedingsmiddelen, kun je je lichaam voorzien van de noodzakelijke bouwstenen om zelf collageen te produceren en te ondersteunen, naast vele andere gezondheidsvoordelen die deze voedingsmiddelen bieden. Dit kan een natuurlijk en potentieel kosten effectiever alternatief zijn voor supplementen zoals Absolute Collagen, afhankelijk van je individuele gezondheidsbehoeften en voorkeuren.

Conclusie

Absolute Collagen maakt sterke claims over de voordelen van hun product voor huid, haar en nagels, maar een kritische evaluatie wijst op een aanpak die meer geworteld lijkt in marketingstrategieën dan in stevig wetenschappelijk bewijs. Hun eigen onderzoek, hoewel gepresenteerd als ‘grondig en robuust’, mist transparantie en is niet gepubliceerd in erkende wetenschappelijke tijdschriften, wat vragen oproept over de validiteit ervan. Deze ‘100% verbetering’ lijkt niet alleen statistisch onwaarschijnlijk, maar ook misleidend gezien de natuurlijke variabiliteit in menselijke reacties op supplementen.

Daarnaast is Absolute Collagen peperduur; voor €85,98 per maand kun je dezelfde essentiële voedingsstoffen verkrijgen door simpelweg een gezond en gebalanceerd dieet te volgen. Voedingsmiddelen rijk aan natuurlijke collageen en vitamine C, zoals citrusvruchten, bessen en bottenbouillon, kunnen dezelfde voordelen bieden tegen een fractie van de kosten. Kortom, Absolute Collagen lijkt minder een wetenschappelijk onderbouwd supplement en meer een slimme marketingtruc, waarbij consumenten veel betalen voor iets dat ze natuurlijk en goedkoper kunnen verkrijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in