Wat is een Abces en wat kun je er aan doen?

Wat is een Abces en wat kun je er aan doen?
Wat is een Abces en wat kun je er aan doen?

Wat is een Abces en wat kun je er aan doen?” We begrijpen dat niet iedereen bekend is met deze medische aandoening, daarom zullen we de informatie toegankelijk en begrijpelijk presenteren. Ons doel is om jou te voorzien van waardevolle inzichten, zodat je beter geïnformeerd bent over dit onderwerp.

Wat is een abces?

Een abces is een geïnfecteerde zwelling die zich vormt wanneer pus zich ophoopt in een holte in het lichaam. Het kan overal in het lichaam voorkomen, maar komt vaak voor in gebieden zoals de huid, tanden, keel, oren en zelfs in inwendige organen. Abcessen worden meestal veroorzaakt door bacteriën die het lichaam binnendringen en een infectie veroorzaken.

Hoe herken je een abces?

 • Een pijnlijke, rode zwelling die warm aanvoelt.
 • Gevoeligheid bij aanraking.
 • Koorts kan optreden.

Behandeling van een abces

Het is belangrijk om een abces niet te negeren, omdat het kan leiden tot ernstigere complicaties als het niet op de juiste manier wordt behandeld. Raadpleeg altijd een zorgverlener voor de juiste diagnose en behandeling. Mogelijke behandelopties zijn:

 1. Antibiotica: In sommige gevallen kan een abces worden behandeld met antibiotica.
 2. Incisie en drainage: In andere gevallen kan een zorgverlener een incisie maken om de pus af te voeren en het abces te reinigen.

Wat kun je zelf doen?

Naast de medische behandeling zijn er ook enkele dingen die je zelf kunt doen om de pijn en het ongemak te verlichten:

 • Het toepassen van warme kompressen op het getroffen gebied kan helpen de zwelling te verminderen en de genezing te bevorderen.
 • Vermijd zelfmedicatie of het doorprikken van een abces thuis, omdat dit gevaarlijk kan zijn en de situatie kan verergeren.

Conclusie

Een abces is een geïnfecteerde zwelling die behandeld kan worden. Het is essentieel om medische hulp te zoeken en een zorgverlener te raadplegen voor de juiste diagnose en behandeling. Hoewel het een pijnlijke aandoening kan zijn, is het geruststellend om te weten dat er opties zijn om de pijn te verlichten en het abces te genezen.

Bronnen

 1. Nederlandse Medische Vereniging (www.nvz.nl)
 2. Belgische Gezondheidsraad (www.gezondheidsraad.be)
 3. American Academy of Dermatology (www.aad.org)
 4. MedlinePlus (www.medlineplus.gov)
 5. Abces Wiki (nl.wikipedia.org/wiki/Abces)

Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een medisch professional. Raadpleeg altijd een zorgverlener voor specifieke medische vragen en behandelingen.