Aarsmaden, wormen, wat kan je er aan doen en hoe te voorkomen?

Aarsmaden, wormen, wat kan je er aan doen en hoe te voorkomen?
Aarsmaden, wormen, wat kan je er aan doen en hoe te voorkomen?

Sommige lichamelijke klachten, zoals aarsmaden, zijn nou eenmaal minder bespreekbaar dan de andere. Om deze reden hebben wij dit artikel geschreven over de symptomen, het voorkomen en de behandeling van aarsmaden. Aarsmaden zijn de wormpjes die het vaakst in de menselijke ontlasting voorkomen, dus als u hier last van heeft bent u niet de enige. U hoeft zich hiervoor niet te schamen.

Wat zijn aarsmaden

Aarsmaden zijn kleine witte wormpjes met een grootte van tussen de 5 en 10 millimeter. Deze wormpjes komen voor in de darmen van de mens, voornamelijk in de darmen van kinderen. Deze worpmjes leven in de dikke en blindedarm en leggen hun eitjes op de rand van de anus.

Ze leveren gedurende de dag niet zo heel veel problemen op, maar in de nacht kunnen de beestjes heel veel jeuk opleveren. Het diertje is geelwit van kleur. Door krabben worden ze vaak verder verspreid. Buiten het lichaam kunnen de eitjes lang in leven blijven, zodat ze via onder andere speelgoed, meubels of kleding aan de vingers of in voedsel terechtkomen om iemand anders te besmetten.

Lichamelijk gevolgen aarsmaden

Door de jeuk die aarsmaden gedurende de nacht veroorzaken gaat u eventueel krabben om van dit onprettige gevoel af te komen. Dit help echter niet en maakt het eerder erger, omdat u op deze manier de huid kan beschadigen waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan. Ook zullen de wormpjes zich door dit gekrab alleen maar sneller verspreiden over de anus. Dit wilt u natuurlijk niet en daarom wordt krabben ook erg afgeraden. Daarnaast kunnen de eitjes van de aarsmaden aan uw vingers blijven zitten, waarmee u anderen kunt besmetten.

Doordat uw nachtrust verstoord wordt zal er als resultaat ook vermoeidheid ontstaan gedurende de dag. Op deze manier kan zo´n relatief klein probleem toch meer grote problemen veroorzaken. Met deze reden willen we u daarom ook graag informeren over hoe u dit probleem kunt verhelpen.

Kinderen hebben er vaker last van

Vaak zijn het kinderen die last hebben van aarsmaden in ontlasting, maar de wormpjes kunnen net zo goed voorkomen bij volwassenen. Aarsmaden zorgen voor een irritant jeukend gevoel. U herkent aarsmaden aan witte sliertjes in de ontlasting. De eitjes van deze wormen worden net buiten de anus gelegd, omdat deze zuurstof nodig hebben. De jeuk die dit veroorzaakt kan om van gek te worden zijn.

Symptomen

Het is heel nuttig als u de symptomen van aarsmaden herkent. Op deze manier kunt u dit probleem altijd bij uzelf of bij uw kinderen herkennen. Het meest bekende symptoom van aarsmaden is de enorme jeuk die de maden veroorzaken rond de aars.

Als u hier last van heeft dan is het altijd aan te raden om tijdens de stoelgang uw ontlasting te controleren. Als u in uw ontlasting witte kleine wormpjes ziet van ongeveer 5 tot 10 millimeter dan betekent dat dat u last heeft van aarsmaden. Mocht het iets anders zijn, dan is het aan te raden om hier verder onderzoek naar te laten doen.

Diagnose aarsmaden

Wanneer bij één van de gezinsleden aarsmaden worden vastgesteld is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Het behandelen van aarsmaden is namelijk niet iets dat slechts één persoon aanbelangt. Vaak is het noodzakelijk dat het hele gezin wordt behandeld. Gebeurt dat niet, dan kunnen gezinsleden elkaar keer op keer terug besmetten waardoor de wormen nagenoeg vrij spel krijgen en zich kunnen blijven voortplanten. In principe is dat niet zo erg, de gevolgen voor de gezondheid van de mens zijn namelijk nihil, maar ze kunnen wel (onschuldige) darmklachten veroorzaken en zeg nu zelf, wie heeft nu graag de gedachte dat er wormpjes leven in zijn lichaam? Werd bij u of één van uw gezinsleden de diagnose van aarsmaden gesteld? Lees dan in dit artikel alles wat u moet weten over het verder verspreiden van deze diertjes tegen te houden.

Behandeling

U wilt natuurlijk zo spoedig mogelijk weten wat een goede behandeling is, zodat uw dagelijkse leven niet meer verstoord wordt door deze wormpjes. Daarom zijn er gelukkig een aantal effectieve manieren die dit probleem kunnen verhelpen. Deze behandelingen gaan wel allemaal gepaard met goede hygiëne. Voor aarsmaden zijn er effectieve tabletten op de markt. Zo´n tablet neemt u om de 14 dagen in, op deze manier kan het probleem volledig verholpen worden. De reden waarom zo´n tablet om de 14 dagen ingenomen moet worden is omdat het zo lang duurt voordat de larven zich hebben ontwikkeld tot maden. Mebendazol is het stofje dat ervoor zorgt dat de wormpjes verdwijnen.

Zoals in de inleiding reeds aangegeven is het niet alleen belangrijk dat de persoon met aarsmaden wordt behandeld, het hele gezin zal een behandeling moeten ondergaan. Er zijn verschillende medicijnen op de markt die er voor kunnen zorgen dat de wormpjes binnen afzienbare tijd verdwijnen. Een bekend voorbeeld van een dergelijk medicijn is bijvoorbeeld mebendazol. Vaak wordt gedacht dat deze medicijnen uitsluitend verkrijgbaar zijn op voorschrift, maar dat is niet het geval. Wanneer de diagnose is gesteld kunt u met andere woorden zonder enig probleem de medicijnen ophalen bij de apotheek of de drogist. De hoeveelheid medicijnen die u en uw gezinsleven dienen in te nemen wordt aangegeven door de arts of de persoon die de medicijnen aan u verstrekt.

Verspreiding aarsmaden

Aarsmaden verspreiden zich voornamelijk bij kleine kinderen heel snel, dus vooral op plaatsen zoals crèches en basisscholen. Aangezien aarsmaden heel erg jeuken zullen kinderen gaan krabben. Hierbij kunnen er eitjes onder de vingernagels blijven zitten. Doordat kinderen vaak in contact komen met elkaar door middel van speelgoed en dergelijke gaat de verspreiding zeer snel. Als uw kind last heeft van aarsmaden in ontlasting wordt het ook aangeraden om uw kind thuis te laten zodat het geen andere kinderen kan besmetten.

Eitjes van de aarsmade. De aarsmade behoort tot de rondwormen.

Zelfbesmetting

Als u denkt van de aarsmaden in de ontlasting af te zijn kan het altijd nog misgaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld door te krabben en vervolgens de vingers met daaraan de eitjes weer in de mond te steken. Vooral kleine kinderen doen dit vaak. Hierdoor komen ze eigenlijk niet van de aarsmaden in de ontlasting af.

Genezen

De gemakkelijkste manier om van aarsmaden af te komen is een goede hygiëne in acht nemen. Was bijvoorbeeld voor het slapen gaan en na het wakker worden meteen de handen. Dit is ook zeker belangrijk bij het naar het toilet gaan en voor het eten. Ook is het aan te raden om de nagels zeer kort te knippen, zodat er geen eitjes onder kunnen blijven zitten. Probeer ook het krabben zoveel mogelijk te beperken, maar dit is vaak heel lastig.

Hygiëne

Het kan niet genoeg gezegd worden, één van de belangrijkste oorzaken van aarsmaden is een gebrekkige hygiëne. Dat hoeft niet noodzakelijk voor schaamrood op uw wangen te zorgen, want veel volwassenen lopen de aarsmaden op via bijvoorbeeld hun kind. Vooral kleine kinderen vertegenwoordigen een uitnodigende omgeving voor de wormen om in te leven en zich in voort te planten. Zorg met andere woorden steeds voor een goede hygiëne en dat zowel ter preventie als wanneer de diagnose reeds is gesteld.

Tijdens de aarsmaden behandeling moet u voor goede hygiëne zorgen, op deze manier voorkomt u de verspreiding en de terugkeer van het probleem. Het wordt aangeraden om de handen dagelijks vaak te wassen met desinfectie middelen.

Ook is het regelmatig bijhouden van de vinger en teennagels ook niet onverstandig. Het dagelijks goed wassen van het boven- en onderlichaam is ook aan te raden, verschoon hierbij uw washandje wel dagelijks voor optimale hygiëne. Al deze maatregelen komen de behandeling van aarsmaden ten goede.

De medicijnen

Anti-Worm en Vermox zijn veel gebruikte medicijnen tegen verschillende soorten wormen, waaronder aarsmaden. U kunt dit medicijn gewoon zonder recept aanschaffen bij een apotheek of een drogisterij.

Deze medicijnen doden zowel de eieren als de maden, vandaar dat deze medicijnen zo effectief zijn. Deze tabletten neemt u in met een glas water en mogen niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap, bij het geven van borstvoeding en bij eventuele allergie voor de bepaalde stoffen die in de medicijnen verwerkt zitten.

Het grote voordeel van deze medicijnen is ook dat er slechts een kleine kans op een bijwerking bestaat. Voor meer informatie kunt u terecht bij de drogist of apotheker.

Oplossingen

Behandeling vindt plaats door toediening van medicijnen,  de symptomen zijn door verschillende medicijnen op te lossen. Deze behandelingen gaan altijd wel gepaard met goede hygiëne.

Om te voorkomen dat het wormen probleem erger wordt of terugkeert is het aan te raden om de handen een aantal keer per dag goed te wassen met desinfectie zeep. Ook is het goed onderhouden van de vinger- en teennagels van groot belang. Om het probleem te verhelpen zijn er verschillende medicijnen die u in kunt nemen.

Zo wordt het medicijn Vermox en Anti-worm, welke de werkzame stof Mebendazol veel gebruikt bij de behandeling van aarsmaden. Deze medicijnen zijn zonder recept gewoon te verkrijgen bij de apotheek of drogisterij. Beide merken werken hetzelfde, waarbij er om de 14 dagen een tablet oraal ingenomen moet worden totdat het probleem volledig verholpen is. Op deze manier kunt u dit probleem verhelpen en kunt u dus rustig ongestoord verder met uw dagelijkse leven.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in