Aarsmaden, wormen, wat kan je er aan doen en hoe te voorkomen?

Aarsmaden, wormen, wat kan je er aan doen en hoe te voorkomen?
Aarsmaden, wormen, wat kan je er aan doen en hoe te voorkomen?

Bepaalde fysieke ongemakken, zoals aarsmaden, zijn simpelweg minder gemakkelijk te bespreken dan andere. Daarom hebben wij dit artikel opgesteld om informatie te verstrekken over de symptomen, preventie en behandeling van aarsmaden. Aarsmaden zijn de meest voorkomende wormpjes in menselijke ontlasting, dus als u hier last van heeft, bent u niet de enige. U hoeft zich hier niet voor te schamen.

Wat zijn aarsmaden

Aarsmaden zijn kleine, witte wormpjes met een grootte tussen 5 en 10 millimeter. Ze komen voor in de darmen van mensen, voornamelijk bij kinderen. Deze wormpjes verblijven in de dikke en blindedarm en leggen hun eitjes op de huid rond de anus.

Overdag veroorzaken ze meestal niet veel problemen, maar ’s nachts kunnen ze voor intense jeuk zorgen. Deze diertjes hebben een geelwitte kleur. Door krabben worden ze vaak verder verspreid. De eitjes kunnen buiten het lichaam langdurig overleven, waardoor ze via bijvoorbeeld speelgoed, meubels of kleding op de vingers terechtkomen of in voedsel belanden, om zo anderen te besmetten.

Lichamelijk gevolgen aarsmaden

Vanwege de jeuk die aarsmaden ’s nachts veroorzaken, kunt u de drang voelen om te krabben en van dit onaangename gevoel af te komen. Helaas biedt krabben geen verlichting en kan het de situatie juist verergeren, omdat het de huid kan beschadigen en ontstekingen kan veroorzaken. Bovendien zullen de wormpjes door het krabben zich juist sneller verspreiden rond de anus. U wilt dit natuurlijk vermijden, daarom wordt krabben sterk afgeraden. Bovendien kunnen de eitjes van de aarsmaden aan uw vingers blijven kleven, waardoor u anderen kunt besmetten.

De verstoorde nachtrust leidt tot vermoeidheid gedurende de dag, waardoor dit ogenschijnlijk kleine probleem grotere problemen kan veroorzaken. Daarom willen we u graag informeren over hoe u dit probleem kunt aanpakken en verhelpen.

Kinderen hebben er vaker last van

Aarsmaden komen vaak voor bij kinderen, maar kunnen ook voorkomen bij volwassenen. Ze veroorzaken een vervelend jeukend gevoel. U kunt aarsmaden herkennen aan witte sliertjes in de ontlasting. De eitjes van deze wormen worden net buiten de anus gelegd, omdat ze zuurstof nodig hebben. De jeuk die hierdoor ontstaat, kan bijzonder frustrerend zijn en kan iemand tot het uiterste drijven.

Symptomen

Het is zeer waardevol als u in staat bent om de symptomen van aarsmaden te herkennen. Dit stelt u in staat om dit probleem bij uzelf of uw kinderen te identificeren. Het meest bekende symptoom van aarsmaden is de intense jeuk die de wormpjes rondom de anus veroorzaken.

Als u last heeft van deze jeuk, is het altijd verstandig om tijdens het naar het toilet gaan uw ontlasting te controleren. Als u witte, kleine wormpjes van ongeveer 5 tot 10 millimeter in uw ontlasting ziet, duidt dit op een aarsmadenbesmetting. Mocht u iets anders opmerken, dan is het raadzaam om verder onderzoek te laten uitvoeren.

Diagnose aarsmaden

Wanneer aarsmaden bij een van de gezinsleden worden vastgesteld, zijn er enkele belangrijke overwegingen om rekening mee te houden. Het behandelen van aarsmaden is namelijk niet iets dat alleen de betreffende persoon aangaat. Vaak is het noodzakelijk dat het hele gezin behandeld wordt.

Als dit niet gebeurt, kunnen gezinsleden elkaar steeds opnieuw besmetten, waardoor de wormen vrij spel krijgen en zich blijven voortplanten. In principe zijn de gevolgen voor de gezondheid van de mens minimaal, maar ze kunnen wel (onschuldige) darmklachten veroorzaken. Bovendien is het begrijpelijk dat niemand graag de gedachte heeft dat er wormpjes in zijn of haar lichaam leven. Is bij u of een van uw gezinsleden de diagnose van aarsmaden gesteld?

Enterobius vermicularis LifeCycle B
Enterobius vermicularis LifeCycle B Derivative work by André Koehne, Public domain, via Wikimedia Commons

Behandeling

Natuurlijk wilt u zo snel mogelijk weten hoe u dit probleem effectief kunt behandelen, zodat uw dagelijks leven niet langer verstoord wordt door deze wormpjes. Gelukkig zijn er een aantal effectieve behandelingen beschikbaar. Het is echter belangrijk om goede hygiëne toe te passen bij deze behandelingen. Er zijn tabletten op de markt die specifiek voor aarsmaden bedoeld zijn. Deze tabletten worden om de 14 dagen ingenomen en kunnen het probleem volledig verhelpen. De reden voor het interval van 14 dagen is dat het tijd kost voordat de larven zich ontwikkelen tot volwassen wormpjes. Mebendazol is de werkzame stof die ervoor zorgt dat de wormpjes verdwijnen.

Zoals eerder vermeld, is het niet alleen belangrijk dat de persoon met aarsmaden behandeld wordt, maar het hele gezin moet ook behandeld worden. Verschillende geneesmiddelen zijn beschikbaar die ervoor zorgen dat de wormpjes binnen een redelijke termijn verdwijnen. Mebendazol is een bekend voorbeeld van zo’n geneesmiddel. Vaak wordt gedacht dat deze medicijnen alleen op recept verkrijgbaar zijn, maar dat is niet het geval. Zodra de diagnose gesteld is, kunt u zonder enig probleem de medicijnen ophalen bij de apotheek of drogist. De dosering van de medicijnen die u en uw gezin moeten innemen, wordt aangegeven door de arts of de persoon die u de medicijnen verstrekt.

Verspreiding aarsmaden

Aarsmaden verspreiden zich voornamelijk snel bij kleine kinderen, vooral op plaatsen zoals kinderdagverblijven en basisscholen. Vanwege de intense jeuk zullen kinderen gaan krabben, waardoor eitjes onder hun vingernagels kunnen blijven zitten. Aangezien kinderen vaak in contact komen met elkaar via speelgoed en dergelijke, vindt de verspreiding gemakkelijk plaats. Als uw kind last heeft van aarsmaden in de ontlasting, wordt het ook aanbevolen om uw kind thuis te houden om te voorkomen dat andere kinderen besmet raken.

Zelfbesmetting

Als u denkt van de aarsmaden in de ontlasting af te zijn kan het altijd nog misgaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld door te krabben en vervolgens de vingers met daaraan de eitjes weer in de mond te steken. Vooral kleine kinderen doen dit vaak. Hierdoor komen ze eigenlijk niet van de aarsmaden in de ontlasting af.

Genezen

De meest eenvoudige manier om van aarsmaden af te komen, is door strikte hygiëne in acht te nemen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om direct voor het slapengaan en na het ontwaken uw handen grondig te wassen. Daarnaast is het essentieel om uw handen te wassen na toiletbezoek en voor het eten. Het wordt ook aanbevolen om de nagels kort te knippen, zodat er geen eitjes onder kunnen blijven zitten. Probeer ook krabben zoveel mogelijk te beperken, hoewel dit vaak een uitdaging kan zijn.

Hygiëne

Het belang van goede hygiëne kan niet genoeg benadrukt worden als het gaat om het voorkomen en behandelen van aarsmaden. Het is niet iets om u voor te schamen, aangezien veel volwassenen aarsmaden oplopen via bijvoorbeeld hun kinderen. Met name kleine kinderen vormen een gastvrije omgeving voor de wormen om zich te vestigen en voort te planten. Het is dus van groot belang om altijd te zorgen voor goede hygiëne, zowel ter preventie als nadat de diagnose is gesteld.

Tijdens de behandeling van aarsmaden is het cruciaal om goede hygiëne te hanteren om verspreiding en terugkeer van het probleem te voorkomen. Het wordt sterk aanbevolen om uw handen regelmatig en grondig te wassen met desinfecterende middelen.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig uw vinger- en teennagels bij te houden. Het dagelijks grondig wassen van het boven- en onderlichaam is ook aan te raden, en zorg ervoor dat u uw washandje dagelijks verschoont voor optimale hygiëne. Al deze maatregelen dragen bij aan de behandeling van aarsmaden.

De medicijnen

Anti-Worm en Vermox zijn veelgebruikte medicijnen tegen verschillende soorten wormen, waaronder aarsmaden. Deze medicijnen zijn verkrijgbaar zonder recept bij apotheken en drogisterijen.

Deze medicijnen doden zowel de eitjes als de wormen, wat verklaart waarom ze zo effectief zijn. U neemt de tabletten in met een glas water, maar het is belangrijk op te merken dat ze niet gebruikt mogen worden tijdens de zwangerschap, tijdens het geven van borstvoeding, of als u allergisch bent voor bepaalde bestanddelen van de medicijnen.

Een groot voordeel van deze medicijnen is dat de kans op bijwerkingen klein is. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw drogist of apotheker.  Mebendazol

Oplossingen

Behandeling vindt plaats door het gebruik van medicijnen, waarmee de symptomen kunnen worden verlicht. Het is echter belangrijk om goede hygiëne toe te passen in combinatie met de behandeling.

Om te voorkomen dat het wormenprobleem verergert of terugkeert, is het aan te raden om uw handen meerdere keren per dag grondig te wassen met desinfecterende zeep. Het is ook essentieel om uw vinger- en teennagels goed te onderhouden. Verschillende medicijnen kunnen worden ingenomen om het probleem aan te pakken.

Bij de behandeling van aarsmaden worden vaak medicijnen zoals Vermox en Anti-worm gebruikt, die de werkzame stof Mebendazol bevatten. Deze medicijnen zijn verkrijgbaar zonder recept bij apotheken en drogisterijen. Beide merken werken op dezelfde manier, waarbij u om de 14 dagen een tablet oraal moet innemen totdat het probleem volledig is verholpen. Op deze manier kunt u dit probleem effectief aanpakken en weer ongestoord verdergaan met uw dagelijkse leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in