Vrouwelijke rolmodellen doorslaggevend bij werkgeverskeuze No ratings yet.

1
380
Dieetboeken Fajah Lourens
Dieetboeken Fajah Lourens

·         Voor twee derde van de vrouwen zijn positieve rolmodellen binnen het bedrijf belangrijk in hun werkgeverskeuze. Aan de start van hun carrière loopt dit percentage op tot 76 procent.

·         Ruim drie op de vier (76 procent) werkgevers heeft diversiteit en inclusiviteit in hun strategie opgenomen.

Voor vrouwen die zojuist hun carrière zijn gestart of tot de ‘millennials’-groep behoren, zijn de kansen die bedrijven bieden voor loopbaanontwikkeling doorslaggevend. Dat blijkt uit een studie van PwC onder 4,792 professionals uit zeventig landen, waaronder ruim 200 uit Nederland. Deze studie naar diversiteit in relatie tot recruitment valt samen met Internationale Vrouwendag op 8  maart. Ruim een derde (35 procent) van de ondervraagde vrouwen is recentelijk van werkgever veranderd omdat het bedrijf te weinig carrièrekansen bood.

Voor 67 procent van de vrouwen zijn positieve rolmodellen binnen het bedrijf belangrijk in hun werkgeverskeuze. Aan de start van hun carrière loopt dit percentage op tot 76 procent. Vooral in door mannen gedomineerde sectoren, zoals fintech en de bouw, hechten vrouwen waarde aan rolmodellen.

Meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen (56 procent) kijkt naar de voortgang die een bedrijf boekt op het gebied van diversiteit om tot een werkgeverskeuze te komen. Onder starters is dit percentage zelfs 61 procent. Diversiteit binnen de bedrijfstop is ook doorslaggevend: 61 procent van de vrouwen liet dat aspect meewegen in hun besluit om hun meest recente baan te accepteren. Zowel mannen als vrouwen ranken carrièreperspectief, marktconform loon en flexwerken in de top-3 van arbeidsvoorwaarden.

Ruim een kwart (28 procent) van de werkgevers heeft programma’s om werknemers na een carrièrepauze succesvol terug te laten keren, en 25 procent overweegt om dat beleid ook toe te passen. Dat is belangrijk voor vrouwen, omdat ruim drie op de vier (76 procent) aangeeft terug te willen keren naar hun werkgever. Na een carrièrepauze kan drie op de vijf echter terechtkomen in een lagere functie dan voorheen, wat vaak gepaard gaat met een lager loon.

Bedrijven moeten op wensen van vrouwen inspelen, omdat de concurrentie voor vrouwelijk talent toeneemt. 78 procent van de onderzochte bedrijven geeft aan actief beleid te voeren om meer vrouwen te werven, vooral in senior functies.

Voor PwC is  diversiteit en inclusiviteit essentieel. Jolanda Lamse, verantwoordelijk voor Human Capital, vertelt: ‘’Door nieuwe inzichten en kennis kunnen wij zowel de markt als maatschappij beter begrijpen. Dat verhoogt de kwaliteit van ons werk. Ook buiten de werkvloer zet PwC zich in. Wij zijn bijvoorbeeld verbonden aan een campagne van de Verenigde Naties die focust op gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen: HeForShe.’

Please rate this

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here